Veel gestelde vragen

Is HypnoBirthing zweverig?

HypnoBirthing is juist een heel praktische cursus. Tijdens de bijeenkomsten krijg je heel veel praktische handvatten om je te ontspannen. Daarnaast krijg je veel informatie over wat er in je lichaam gebeurt tijdens een geboorte en wordt er aandacht besteed aan hoe je regie krijgt en houdt over jullie geboorteproces. 

Raak ik de controle kwijt als ik in hypnose ben?

Nee, zeker niet. De term ‘hypnose’ geeft veel mensen een verkeerde indruk. In feite is het niets meer dan een staat van diepe ontspanning waarbij je tegelijkertijd gefocust bent. Je bent hierbij gewoon aanspreekbaar en je bepaalt zelf wat je wel/niet doet. Tijdens de cursus leer je hoe je jezelf in deze diepe ontspanning kan brengen, zodat je hier tijdens de geboorte profijt van hebt.

Moet ik speciale kleding aan?

Nee hoor, je mag dragen wat je wilt. Het is wel fijn om kleding te dragen die makkelijk/comfortabel zit, zodat je er goed in kan ontspannen.

Ik heb geen partner, is HypnoBirthing dan wel iets voor mij?

Je hoeft geen relatie te hebben om deel te nemen aan de cursus. Met ‘partner’ wordt een geboortepartner bedoeld: iemand die bij de geboorte aanwezig is om jou te ondersteunen. Dit kan ook een vriendin, moeder, doula of zus zijn bijvoorbeeld.

Waarom moet mijn partner erbij zijn?

Jullie worden beiden voorbereid op wat je van de geboorte kan verwachten en jullie leren vertrouwen op wat er in je lichaam gebeurt. Daarnaast oefen je samen ontspannings- en ademhalingstechnieken die je in voorbereiding op en tijdens de geboorte kan toepassen. Verder is een belangrijk onderdeel van de cursus het op een rijtje krijgen van jullie geboortevoorkeuren en hoe jullie hier regie over kunnen houden. Soms komen partners met enige twijfel binnen, maar bijna altijd zijn ze na de eerste bijeenkomst heel enthousiast.

We kunnen een van de bijeenkomsten niet aanwezig zijn. Kunnen we de gemiste bijeenkomst inhalen?

Ja, jullie kunnen kosteloos inhalen bij een andere groep of jullie kunnen een privé inhaal afspraak maken (de kosten hiervoor zijn € 75). 

Ik ben nog niet zo lang in verwachting, heeft het dan wel zin om al met HypnoBirthing te beginnen?

Je kan met HypnoBirthing in principe niet vroeg genoeg beginnen. Hoe meer je oefent, hoe makkelijker je het kan toepassen. In praktijk zie je vaak dat mensen pas in de tweede helft van de zwangerschap aan de cursus beginnen.

Ik zit in de laatste weken van mijn zwangerschap, heeft het nog zin om met HypnoBirthing te starten?

Het is zeker niet ’te laat’ als je de cursus afrondt tegen het einde van je zwangerschap. Het is wel zo dat het bij HypnoBirthing belangrijk is dat je voldoende tijd hebt om te herhalen, zodat de oefeningen goed kunnen inslijten. Hoe eerder je met een cursus start hoe langer je hier de tijd voor hebt. Op verzoek kan je het cursusboek en de bijbehorende mp3-bestanden alvast ontvangen voor de cursus start, zodat je hier alvast mee kan beginnen.